EN

Γήπεδο μπάσκετ εξωτερικού χώρου

Η εταιρεία Sport Solutions διαθέτει εξειδικευμένη τεχνογνωσία και πολυετή πείρα στην κατασκευή γηπέδων μπάσκετ, τα οποία πληρούν τις αυστηρές προδιαγραφές της FIBA ή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα ασφαλές παιχνίδι. Ανάλογα με τις απαιτήσεις του χώρου κατασκευής του γηπέδου, ακολουθούνται συγκεκριμένα στάδια με βάση προκαθορισμένο και ολοκληρωμένο σχεδιασμό με υψηλά ποιοτικά standards.

Κατασκευή υπόβασης

Το πρώτο στάδιο για τη κατασκευή ενός γηπέδου μπάσκετ αποτελεί η διαμόρφωση του χώρου με βάση συγκεκριμένες διαστάσεις, για να δεχτεί την τελική επιφάνεια. Η διάρκεια και το κόστος του σταδίου αυτού εξαρτώνται από την αρχική κατάσταση του χώρου. Στόχος είναι το δάπεδο να είναι απόλυτα ομαλό και επίπεδο, ώστε να μην κατακρατεί νερό και να έχει ελαφριά διαγώνια ρύση της τάξης του 5/1000. Η κατασκευή της υπόβασης γίνεται συνήθως με επίστρωση ασφαλτοτάπητα κλειστού τύπου ύψους περίπου 6 εκατοστών η κατασκευή βιομηχανικού δαπέδου.

Αγωνιστική επιφάνεια

Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει την κατασκευή της τελικής επιφάνειας τοποθετώντας το αντίστοιχο αθλητικό δάπεδο. Το πιο σύνηθες υλικό που χρησιμοποιείται στα εξωτερικά γήπεδα μπάσκετ είναι ο ελαστικός τάπητας ακρυλικών ρητινών (ακρυλικά) εμπλουτισμένο με πούδρα καουτσούκ για την καλύτερη αντικραδασμικότητα. Όταν ως κριτήριο τίθεται η οικονομική κατασκευή, προτιμάται ο ακρυλικός τάπητας χωρίς επίστρωση κόκκων καουτσούκ. Η τελική αγωνιστική επιφάνεια μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής είναι σκληρή λεία και σε πολλούς χρωματισμούς. 

Διαστάσεις

Ο αγωνιστικός χώρος ενός γηπέδου μπάσκετ είναι παραλληλόγραμμος με 28 μέτρα μήκος και 15 μέτρα πλάτος, διαστάσεις που μετριούνται από την εσωτερική πλευρά των ορίων του γηπέδου.. Εκτός από αυτές τις διαστάσεις του κυρίως αγωνιστικού χώρου, στη συνολική κατασκευή προσμετρώνται και τα εξωτερικά όρια, τα οποία είναι πολύ μεγαλύτερα, αφού ο αγωνιστικός χώρος είναι υποχρεωτικό να απέχει τουλάχιστον 2 μέτρα από οποιοδήποτε αντικείμενο, συμπεριλαμβανομένων των πάγκων των προπονητών. Στα κλειστά γήπεδα η οροφή πρέπει να βρίσκεται στα 7 μέτρα, ενώ στα ανοιχτά δεν πρέπει να υπάρχει κανένα εμπόδιο σε ύψος τουλάχιστον 7 μέτρων.

Διαγράμμιση

Στο επόμενο στάδιο, γίνονται οι διαγραμμίσεις στο γήπεδο, οι οποίες έχουν ανάλογες προδιαγραφές μήκους και πλάτους με βάση τους διεθνείς κανονισμούς. Οι γραμμές των διαγραμμίσεων πρέπει να είναι πλήρως ευδιάκριτες πάνω στην αγωνιστική επιφάνεια και να έχουν πάχος 5 εκατοστά. Το χρώμα που προτιμάται συνήθως για τις γραμμές είναι το λευκό, αλλά αυτό δεν είναι υποχρεωτικό.

Τοποθέτηση μπασκετών και φωτισμού

Τέλος, γίνεται η τοποθέτηση των μπασκετών ανάλογα με τον τύπο που επιλέγεται. Οι σταθερές μπασκέτες βιδώνονται σε βάσεις πάκτωσης ή στερεώνονται στο έδαφος, ενώ οι μεταφερόμενες σταθεροποιούνται με κάποια βάση που έχει μέσα νερό ή άμμο. Υπάρχουν και οι μπασκέτες που αποτελούνται μόνο από ταμπλό, το οποίο είτε βιδώνεται στον τοίχο είτε κρέμεται από το ταβάνι. Όσον αφορά στο φωτισμό, αυτός πρέπει να τοποθετείται με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην εμποδίζει την όραση των παικτών και των διαιτητών κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Κατασκευή κερκίδων και βοηθητικών χώρων

Η κατασκευή κερκίδων και βοηθητικών χώρων δεν είναι υποχρεωτικό στάδιο στην κατασκευή γηπέδου μπάσκετ, παρά μόνο εάν αυτό προορίζεται για αγώνες εθνικού ή διεθνούς επιπέδου. Στους βοηθητικούς χώρους περιλαμβάνονται εκτός από τα αποδυτήρια και οι αίθουσες προπόνησης, το συγκρότημα φυσιοθεραπείας και ο χώρος πρώτων βοηθειών.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας, για να σας κάνουμε την πλέον κατάλληλη προσφορά με βάση την χρήση, για την οποία προορίζεται το υπό κατασκευή γήπεδο μπάσκετ και τις απαιτήσεις του αγωνιστικού χώρου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΗΠΕΔΟΥ

By using this website, you agree to our .