EN

Γήπεδο Τέννις

Στην κατασκευή γηπέδου τέννις, δίνεται μεγάλη έμφαση στη διαμόρφωση της αγωνιστικής επιφάνειας, κάτι που είναι απαραίτητο για τη σωστή αναπήδηση της μπάλας αλλά και την αντικραδασμική προστασία των αθλητών. Η εταιρεία Sport Solutions αναλαμβάνει όλα τα στάδια από την προετοιμασία του χώρου μέχρι την τελική επένδυση της αγωνιστικής επιφάνειας και την τοποθέτηση του αθλητικού εξοπλισμού για την κατασκευή γηπέδου τέννις που διέπεται από υψηλά standards και εναρμονίζεται με όλες τις αυστηρές προδιαγραφές που εγγυώνται ένα ποιοτικό και ασφαλές παιχνίδι για επαγγελματίες αθλητές αλλά και παίκτες όλων των επιπέδων.

Προετοιμασία του χώρου

Το πρώτο στάδιο στην κατασκευή γηπέδου τέννις είναι η ανεύρεση του κατάλληλου χώρου και η προετοιμασία της επιφάνειας, έτσι ώστε με τις αναγκαίες μετατροπές να γίνει ομαλή και κατάλληλη να δεχτεί το είδος του δαπέδου που θα επιλεγεί στο δεύτερο στάδιο. Υπόψη πρέπει να ληφθεί όχι μόνο η ομαλότητα του εδάφους αλλά και η επάρκεια σε εμβαδόν, ώστε να φιλοξενήσει το γήπεδο. Ο αγωνιστικός χώρος σε ένα γήπεδο τένις έχει μήκος 23,77 μέτρα και πλάτος 10,97 μέτρα, όμως το γήπεδο έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού απαιτείται επιπλέον χώρος περιμετρικά. Οι μικρότερες επιτρεπόμενες διαστάσεις σύμφωνα με τη διεθνή ομοσπονδία αντισφαίρισης είναι 36,57 μέτρα μήκος και 18,27 μέτρα πλάτος. Τέλος, καλό είναι στη διαμόρφωση του χώρου να ληφθεί υπόψη και ο προσανατολισμός του γηπέδου, με βάση τον οποίο οι δύο άξονες του μήκους κοιτούν στο βορρά και το νότο.

Κατασκευή της αγωνιστικής επιφάνειας

Στη συνέχεια, επιλέγεται το δάπεδο που θα τοποθετηθεί. Τρεις είναι οι βασικές επιλογές που υπάρχουν για γήπεδα τέννις:

  • Χωμάτινη επιφάνεια: Πρόκειται για μια ακριβή μέθοδο με μεγάλο prestige αλλά και πολύ αυξημένες ανάγκες συντήρησης. Το χώμα που χρησιμοποιείται ονομάζεται clay (=πηλός), επειδή προκύπτει από τη σύνθλιψη τούβλων και κεραμιδιών. Προσφέρει ένα άνετο και τεχνικό παιχνίδι, που βλέπουμε κυρίως σε διεθνή τουρνουά, όπως το Roland Garros στο Παρίσι. Βασικό χαρακτηριστικών των χωμάτινων γηπέδων είναι ότι η μπάλα επιβραδύνεται, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα μεγάλη διάρκεια στους πόντους. Όμως, αποτελεί την πιο ακριβή επιλογή στην κατασκευή, καθώς πρέπει να γίνονται πολλές υποστρώσεις υλικών, για να αποστραγγίζεται το νερό, να διατηρείται το κατάλληλο επίπεδο υγρασίας και να εξασφαλίζεται η ομοιογένεια της επιφάνειας. Επιπλέον, έχει δύσκολη και δαπανηρή συντήρηση, επειδή το χώμα πρέπει να ποτίζεται συνεχώς, για να μένει πάντα υγρό, να στρώνεται αλλά και να συμπληρώνεται τακτικά.

  • Χλοοτάπητας: Ο χλοοτάπητας ή αλλιώς carpet είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή, ειδικά στα ερασιτεχνικά tennis clubs, επειδή έχει πολλά πλεονεκτήματα. Είναι μια αγωνιστική επιφάνεια που προσφέρει υψηλή αντικραδασμική προστασία, αντίστοιχη με το χώμα. Επιπλέον, χρειάζεται λίγη συντήρηση, που αφορά την απομάκρυνση της άμμου και την αντικατάστασή της με νέα, κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα, όπως και η αντικατάσταση του τάπητα, όταν αυτό χρειαστεί. Γενικά, ο χλοοτάπητας έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και υψηλή ανθεκτικότητα ακόμα και μετά από πολλές ώρες παιχνιδιού σε καθημερινή βάση. Αγωνιστικά, τα γήπεδα με συνθετικό χλοοτάπητα χαρακτηρίζονται από μικρή αναπήδηση μπάλας, κάτι που σημαίνει ότι οι πόντοι δεν έχουν μεγάλη διάρκεια.

  • Greenset: Το δάπεδο στα σκληρά γήπεδα αποτελείται συνήθως από στρώματα συνθετικής ρητίνης και πυριτίου πάνω σε σκυρόδεμα ή άσφαλτο και είναι μια οικονομική επιλογή, η οποία έχει βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Παλαιότερα, δεν παρείχε καλή αντικραδασμική προστασία, όμως  οι νέες τεχνικές με αντικραδασμικά ρολά και καουτσούκ την έχουν βελτιώσει κατά πολύ. Τα βασικά πλεονεκτήματα του ακρυλικού δαπέδου, εκτός από το χαμηλό κόστος του, είναι ότι χρειάζεται ελάχιστη συντήρηση και ότι έχει μεγάλη ελαστικότητα και αντιολισθητική επιφάνεια. Παράλληλα, σε αυτά η μπάλα αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα (γι’ αυτό άλλωστε τα σκληρά γήπεδα ονομάζονται και quick), οπότε ο αγώνας είναι θεαματικός. Το US OPEN και το Australian OPEN είναι τα πιο γνωστά τουρνουά σε γήπεδα Greenset.

Τελικές εργασίες

Μετά τις παρεμβάσεις στο χώρο και την επίστρωση με το υλικό της αγωνιστικής επιφάνειας γίνονται οι τελικές εργασίες, δηλαδή η τοποθέτηση του φιλέ, η χάραξη των γραμμών, ο φωτισμός του γηπέδου και η περίφραξη.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας, για να συζητήσουμε τις επιλογές που έχετε και να σας κάνουμε την πλέον συμφέρουσα προσφορά με βάση τις ανάγκες σας και τις απαιτήσεις του χώρου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΗΠΕΔΟΥ